Op een dag was ik tevreden. Leuke baan, mooi gezin, veel vriendinnen. Ik schrok toen ik zag dat tevreden niet gelukkig is. Werd mij gevraagd wie ik was, dan noemde ik mijn rollen. De rollen die ik had gekozen en met liefde vervulde. Toch voelden zij als een verplichting die me door de dag joegen. Echt genieten, ondanks al mijn geluk, deed ik niet.

Er was maar één weg. Ik moest hem zoeken.  En dat is eng. Een hobbelige weg. Met diepe kuilen. Maar het juiste pad. En in de verte zag ik de toppen met eeuwige sneeuw.

Alles moest anders, vooral ook de kleine dingen. Geen gekeuvel meer van radio 2 maar jong 3FM. Geen auto meer maar op de fiets, door de ochtendzon. Uitgaan en party dus niet op de bank. En lezen, zoeken, ontmoeten. Voelen en nadenken over wat ik wilde…

Natuurlijk hoort daar professionele coaching bij. Plakkend en knippend aan mijn moodboard kwam ik erachter dat mijn vuur ontvlamt van heel veel dingen! En daar was hij, DE vraag: ‘En als je je nou niet liet tegenhouden door geld of verplichtingen of of of… Wàt zou JIJ dàn doen?’ Hoe simpel is deze vraag! En zo eerlijk, echt uit MIJ, het antwoord: ‘Ik wil in de media en iets met seks’ Ik schrok er zelf van. Dit gevoel smolt meteen weg  toen ik keek in het blije gezicht van mijn gesprekspartner. En daar was mijn naam: Eerlijk over Seks! Eerlijk over Seks! Eerlijk over Seks! Wat bekt dat lekker:)

Nu had ik het gezegd.  Nu bestond het.  Nu was het er. IK vind het leuk om over taboes te praten. Seks is een enorm taboe. Je zou denken van niet. Overal zie je billboards met blote billen, met een paar clicks op je laptop kijk je harde porno. Maar dat seks zo expliciet in onze maatschappij zichtbaar is, betekent niet dat het bespreekbaar is. Misschien is het zelfs moeilijker bespreekbaar omdat het perfectionistische beelden van lichaam en seks ver afstaan van problemen die we in onze slaapkamer ondervinden. Er wordt zoveel onzin over seks geschreven. Ik wilde daar tegenwicht aan bieden. Een soort Postbus 51 boodschappen in social media. Maar dan grappig, luchtig, licht. En verantwoord!

Dat laatste zetje, het enthousiasme van mijn toehoorder, was precies wat ik nodig had om uit de kast te komen.  Het voelde als een explosie, of moet ik orgasme zeggen met mijn achtergrond? Als een tornado ging ik aan de slag. Ik opende een Twitter account @EerlijkOverSeks en ging los. Ik twitterde #seksweetjes die leuk en licht waren. En vooral over sleur. Sleur in relatie. Sleur in seks. Hoewel ik nooit over mijn eigen seksleven schrijf, was de motivatie om over sleur te schrijven duidelijk. Ik had de sleur uit mijn eigen leven geschopt en dat wilde ik de wereld laten weten. En meenemen in de wereld van de mogelijkheid om je (seks)leven om te gooien.

I found my niche! De volgers stroomden binnen!  Ik had een gat aangeboord. Niet alleen in mezelf maar ook in de digitale wereld. En ik veerde heerlijk mee op deze aandacht. Natuurlijk moest er een blog komen.  Ging ik lezingen geven. Deed cursussen seksuologie. En ik ging! Keihard! Met duizend klusjes hier en daar. Ik werkte dag en nacht. Aan mijn hobby. Ja, mijn hobby. Het moest hobby heten want ik wilde dit doen omdat ik het leuk vond. Om  de schijn van verplichting voor te zijn:. Ik verdien hier geen geld mee. Het kost me veel tijd. En het levert me heel veel energie en vrolijkheid  op. En kennis en expertise.

De zon prikte in mijn ogen van felheid. Ik genoot. Het blijft een wonder, die seks. Lichaam-geest-relatie kijken in de spiegel. En iedereen praat met mij over seks. Prachtige, kwetsbare verhalen. En dat vrolijk van binnen maakt dat de wereld ook zoveel leuker is tegen mij. En dat ik leuker ben tegen de wereld. En voor mijn vriendinnen, partner, kinderen en patienten.

In deze high-flow maakte ik fouten. Ach.. kleine foutjes. Het was lastig laveren tussen corny seksfeitjes en klinische waarheden. Als het te zakelijk was, vonden mn volgertjes het niet leuk. Was ik te prikkelend dan had ik mijn schoonfamilie en vakgenoten op mijn dak. Dus ik zocht aansluiting bij collegae in seksuologie.  Aanvankelijk met lood in mijn schoenen. Want wat ik doe is toch een beetje raar. Ik voelde me enorm kwetsbaar en kromp ineen als er kritiek was. Dat doe ik trouwens nog. Iedereen denk ik. Maar ik heb geleerd dat ik fouten maak. Ook al hoop ik nu weer dat mijn laatste tik echt de laatste was. Laat me maar in die illusie.

Maar mag ik alsjeblieft vallen terwijl ik deze glibberige weg beklim? Mag ik de modder op mijn knieën voelen? Het gras uit mn mond spugen?  Af en toe schaamtevol achterom kijken en denken: Ach, ik ben een doener, ik denk pas als ik op de grond lig. En dan weer opstaan en weten dat het paadje glad is, je wel moet oppassen maar dat je zonder risico’s de top niet bereikt?

En het blauwwitte licht van de eeuwige sneeuw schittert nu in mijn ogen. En nogsteeds val ik af en toe in een onvoorziene spelonk. Sta ik tot aan mijn middel in het ijswater te klagen dat mijn voeten koud zijn, alles nat is en ik helemaal alleen ben. Maar wat is het mooi hierboven. En wat zie ik in de verte prachtige, indrukwekkende rotswanden. Die schreeuwen om beklommen te worden. En hard van af te vallen. Met mijn knieeen en ellebogen langs de scherpe punten schaven. Met een smak op de grond komen.

Eerlijk over Seks. Eerlijk over mijn vlucht. Eerlijk over Seks. Wat een idee. Ik moet er zelf om lachen. Welke weldenkende huisarts-moeder doet dit nou? Nou ik dus! Omdat het gek is. Omdat het leuk is. Omdat het spannend is!

Eerste versie van de bijdrage aan het boek Jij Bent Bijzonder

Volgende »

 1. alice4somer schreef:

  Wat een sprankelend verhaal!
  Prachtig; je doet precies datgene waar je blij van wordt en levert ook nog ’s n maatschappelijke bijdrage door gewoon eerlijk en open te praten over seks! Een onderwerp waar toch op heel veel plaatsen nog erg verwrongen, besmuikt of juist lomp
  mee om wordt gegaan!
  UGoGirl! 

 2. tineke schreef:

  De rollen die je speelt zijn onderdelen van je karakter. Zo buiten zo binnen. Speel ze met verve en vind daar ook je geluk.

 3. Martine Chambone schreef:

  Wat een eerlijk, puur en inspirerend verhaal. Prachtig Maartje! Trots op je. xM

 4. Hans schreef:

  Ik geniet heel ver weg (Denemarken) van je Eerlijkheid. Super, gewoon doorgaan en inspirerend blijven. Gaaf geschreven.

 5. anne schreef:

  lieverd!
  Als ik jouw pad lees en mijn pad bekijk vanuit jouw schrijven….is het enige pad wat ik wil lopen!

 6. Hans schreef:

  Het leven is vallen en opstaan, ups en downs. Ook in het seks beleven van man en vrouw, van geliefden of partners gaat dat zo. We worden aan de eene kant wat vrijer, meestal met vertrouwden en zijn aan de andere kant nog steeds gesloten over seks. Het is een prachtig verlangen daar een steentje aan bij te dragen.

 7. Errol schreef:

  Heel goed van je!!! Ga door met schrijven!

 8. Anoniem schreef:

  Dit is zo mooi verwoordt; dit kan alleen maar recht uit je hart komen.
  Blijf alsjeblieft schrijven, ik volg je met plezier.

 9. pierre schreef:

  Waren er maar meer mensen zoals jij… Ik volg het “pad” nu alweer 10 jaar. Inderdaad maken we foutjes, maar nu ben ik wie ik wilde zijn… succes !!!

Leuk als je een reactie schrijft!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s