Porna. Niets meer, niets minder. Heerlijk vrouwenboek om de seksuele geest te prikkelen. Om bij weg te dromen. Te fantaseren over andere seks. De onmetelijk naïeve Anastasia wordt verliefd, verleid door Christian Grey, een man die alles heeft. Macht, geld, looks. En hij wil haar alleen… als SMslaaf. Tuurlijk een heerlijk concept voor n boeketreeksromannetje.

Fantastisch! Een erotisch boek als bestseller! Huismoeders in repressief USA lezen extravagante seksscènes! Het zet aan tot divergent denken. Normaliseert het seksspel dat buiten het bekende valt. Laat zien waarom spelen met macht en overgave spannend is. Je voelt hoe liefdevol en alert hij is. Hoe hij haar grenzen verkent met uitdrukkelijke toestemming van haar. Je leert dat BDSM gaat over Respect – Vertrouwen – Vrijwilligheid – Veiligheid – Verantwoordelijkheid – Voorzichtigheid. En misschien vind je na t lezen van dit boek zelfs dat BDSM intiemer is dan vanilleseks.

Maarrr… daar is de Maarrr… En een dikke ook…  Want wat heeft J.E. James slecht haar huiswerk gedaan. Echt dikke tenenkrommende seksuologische, medische en BDSM-technische fouten. Dit blog wordt te lang ze allen te noemen.

Met stip op één: De auteur vond het nodig de hunkering naar Dominantie van de meneer Grey een verklaring te geven. FFcourse, hij heeft een traumatische jeugd gehad. Damn, de schrijfster normaliseert zo mooi andere seksuele voorkeuren maar hiermee maait ze die winst helemaal weg! Juist met dat gepsychologiseer slaat ze de plank zo mis. Als Christian dan zo’n slechte jeugd had gehad, dan had ze hem beter Onderdanig kunnen maken. Dat is een bekend fenomeen, het omgekeerde is zeldzamer. Vaker worden trauma’s herbeleefd in de rol van Sub. In het SMspel is de Slaaf machtig in de nagebootste traumatische situatie. Hij kiest voor de rol en kan stoppen als hij dat wil. Sowieso had meneer Grey beter Sub kunnen zijn. Vaak zie je dat mensen in hooggeplaatste, stressvolle posities in het seksspel juist verlangen naar totale overgave van macht aan een meester(es). Maar ja, dat is natuurlijk niet zo aantrekkelijk voor ons lezers. Prins Grey op het witte paard is juist zo sexy omdat hij machtig is in real life en dominant in bed. Erotiek boven realiteit dus.

Een andere tenenkrommer: Onze maagd Anastasia heeft nog nooit gemasturbeerd (jammer van dit voorbeeld). We zijn getuige van de eerste keer dat Christian haar onder handen neemt. Hij liefkoost, knijpt, zuigt haar tepels en ja hoor… ze krijgt een orgasme! En als Christian haar vervolgens ontmaagdt lezen we een scene uit een middeleeuws boek met vliezige, bloederige taferelen. Kom op! Het maagdenvlies bestaat niet! Ik kan het niet laten te denken dat mw. James nog maagd is… En hoe onzeker Anastasia ook is over haar uiterlijk, tijdens haar ontmaagding kan ze zich helemaal laten gaan en krijgt ze een vaginaal orgasme zonder enige clitorale stimulatie. Ken jij iemand die zo’n eerste keer had? Iemand die niet stuntelde en bezig was met het feit dat het de eerste keer was? Kom op zeg, seks moet je leren.

Waar ik wel heel blij van werd: Cool dat er consequent een condoom gebruikt wordt. En dat Christian dit erotiseert. Bij het zien van het glimmende cellofaantje glijdt Anastasia al van haar stoel. Wel jammer dat ze hem zonder pijpt. Daar kan je tenslotte ook n SOA van krijgen.  Maar goed… Keurig ook dat ze een dokter zien om de Pil te krijgen. Idioot natuurlijk dat dit een gynaecoloog is die een volledig zinloos onderzoek uitvoert. t Lijkt wel een lichamelijke keuring. Of moesten we dat juist denken? Ik snap de erotiek hiervan maar als huisarts moet ik benadrukken dat in werkelijkheid geen dokter hieraan mee zou werken. Na dit gedegen onderzoek schrijft de dokter de Minipil voor… merkwaardige keuze want de kans op zwangerschap is groter dan de gewone pil. Lekker dan voor deze dame met onzekere relatie.

Ik heb echt wel genoten van het boek. Grappig dat de stemmetjes in het hoofd van Anastasia haar becommentariëren. Het ene stemmetje noemt ze de Godin: haar genietende, speelse, lustvolle ik. De negatieve commentator noemde James haar Onderbewuste. Waaahhhh!!! Had ze niet ff één bladzijde van Freud kunnen lezen. De afkeurende stemmen in je hoofd zijn je geweten! Het tegenovergestelde van je onderbewuste! Het onderbewuste zijn je driften! Dat wat jij je Godin noemt, mw James!

Maar goed. Alles heeft zijn beperkingen. Dit boek is een heerlijke, natte fantasie die raakt aan de werkelijkheid. Elke vrouw (en man?) zal zich laten meevoeren.  Lekker lezen over verliefdheid, aantrekken en afstoten. Lezen dat het spel van seks misschien belangrijker is dan het echte neuken. Dat het uitstellen van orgasme en beheersing daarover een kunst is. Dat BDSM liefdevol en spannend is. Dusss, ondanks mijn eindeloze kritiek: Lees! Laat je prikkelen. Laat je inspireren. Enjoy:)

Volgende »

 1. Gerda. schreef:

  Vijftig tinten donkerder en vijftig tinten vrij; zijn de opvolgers.
  Heb ze alledrie in mijn bezit maar liggen nog ingepakt op mijn nachtkastje.

 2. Tineke schreef:

  De boeken zijn helemaal slecht geschreven en vol fouten. Je wordt na 2 delen ook niet meer zo geil, maar wil wel weten hoe het afloopt. Ik heb er ook wel van genoten. Tineke

 3. Anoniem schreef:

  Boeiend of het wel of niet klopt, waar maak je je druk om. Zoveel mensen die het heerlijke boeken vinden om te lezen. Schrijf zelf maar eens zo’n bestseller!

  • maartjegoedhart schreef:

   Daar heb je zeker een punt.
   Ik heb het boek gelezen omdat ik wilde uitvinden of ik het anderen zou willen aanraden. JA, is het antwoord. Zoek je een prikkelend en seksueel inspirerend boek: lezen dan!
   En fictie is fictie. De personages en het verhaal zijn bedacht, logisch. Maar zoals alle media beinvloedt het lezers. Mensen zullen zich identificeren en zichzelf abnormaal vinden (het stuk over het orgasme en bloed bij ontmaagdingsscene). Omdat er nogsteeds velen denken dat het maagdenvlies bestaat, is het belangrijk dat dit ontkracht wordt. Zeker als het in een bestseller staat.
   En de auteur gebruikt een ingewikkeld thema als BDSM, waar velen weinig vanaf weten. Wat zij schrijft zal voor waar aangenomen worden. Dat ze Christian een traumatische jeugd heeft gegeven is dus stigmatiserend voor mensen die aan BDSM doen. Jammer en belangrijk om te noemen.
   En ik een bestseller schrijven… haha… Als je in Nederland 5000 boeken verkoopt mag je het al een bestseller noemen, dus… who knows:)

 4. Anoniem schreef:

  Oké, nu weet ik het zeker. Ik koop het boek ook en ga het lezen. Tot nu toe twijfelde ik doordat ik gehoord had dat het slecht geschreven was. Daar komt volgens deze blogpost nog genoeg andere kritiek bij. Toch is de conclusie dat het vooral een lezenswaardig boek is. Ik ben benieuwd.

 5. judith schreef:

  wauw, je commentaar komt echt heel erg overeen met de bedenkingen die ik bij het boek had 🙂 als studente gezondheidsvoorlichting vind ik het belangrijk dat zulke dingen naast entertainend ook gewoon juiste informatie bevatten. Ik ontdekte net je site, vind hem super goed!

Leuk als je een reactie schrijft!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s